Cuma, Ekim 03, 2008

Sevdiğim kısa yazılar/öyküler - 1 - Can Dündar

Eski Sisam krallarından Ancee adında bir zalim, yeni yaptırdığı bir bağaüzüm kütükleri diktiriyormuş. İslerin bir an önce bitmesini sağlamak için de kölelerini hiç dinlenmeden çalıştırıyormuş. O zavallı kölelerden biri, bir gün pek bitkin düştüğü için dayanamaz ve zalim krala:
- Niçin bu kadar acele ediyorsunuz efendim? Siz bu bağın üzümlerindenyapılacak şarabi hiç bir zaman içemeyeceksiniz ki! Deyivermiş.
Kral biraz kızmışsa da sesini çıkarmamış. Nihayet gün gelip üzümleryetiştikten sonra, kral köleler de dahil herkesin hemen toplanmasını emretmiş. Bir müddet sonra da o bağın üzümlerinden yapılmış şaraptan bir bardak getirilmesini emretmiş. Daha önce kehanet gösterisinde bulunan köleyi de huzuruna çağırtmış. Şarap bardağını eline alarak:
- Söyle bakayım, benim bu şaraptan hiç bir zaman içemeyeceğimi tekrar iddia edebilir misin? diye sormuş.
Köle söyle cevap vermiş:
- Belli olmaz efendim. İçebileceğinizi söyleyemem. Çünkü dudak ile bardak arasındaki mesafe çok uzundur. O arada başınıza neler gelebileceğini de bilemem!
Köle sözlerini bitirir bitirmez, içeri kralın adamlarından biri girmiş. Bir yaban domuzunun bahçeye girdiğinive asmaları kırıp döktüğünü söylemiş. Kral elindeki bardaktan bir damla dahi içmeden hemen dışarı fırlamış. Bahçede domuzun bulunduğu yere koşmuş. Kral ve domuz arasında öldüresiye birmücadele başlamış. Sonunda yaban domuzu mızrak gibi azı dişleriyle, Sisam kralının karnını yarıp ölümüne sebep olmuş. Kral bostanda, bardak masada kalmış.
Su söz bu olayı güzel bir şekilde ifade ediyor: "Nasip ise gelir Hint'ten Yemen'den, Nasip değil ise ne gelir elden?"
Sevgiyle kalın...
Kalbinize yakın bulduklarınızı çantada keklik sanmayın. Sıkıca asılın onlara, tıpkı hayata asıldığınız gibi... Çünkü onlarsız hayat da anlamsızdır. Hayatınızı asla aşka kapatmayın. Aşkı bulmanın en kısa yolu, "aşık olmaktır", korunmanın en iyi yolu ise aşka kanat takmak...
Hayatı çok hızlı koşmayın, nereden geldiğinizive nereye gittiğinizi unutmayın. Hayatın bir yarış değil, her saniyesinin tadı çıkarılması gereken güzelbir yolculuk olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Dün tarih oldu... Yarın bir sır... Bugünün kıymetini bilin.
Can DÜNDAR

9 yorum:

Meltingpoint dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
anasazi dedi ki...

:-)) Sanırım yapmam gerekenleri yapmamak için bahane buluyorum
:-)))

Kölekuyu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Meltingpoint dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Kölekuyu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
anasazi dedi ki...

Geçmişe sünger çekebilmek aslında geçmişte saklı. Eğer o zamanlar elimizden geleni yapmışsak söylenecek keşkeler azaldığı için insan daha çabuk toparlanıyor. Onun için bugünü yaşayabilmek kavramında gününü gün etmek yerine zamana iyi değerlendirmek yatıyor.
O elinden geleni yaptın cümlesi o kadar önemli ki. İnsan zaten yapabileceklerini yapmadığı zaman pişman oluyor.
Irvin Yalomun bir kitabında vardı. Birbilerini seven ve sevgilerini gösteren çiftlerden bir eş öldüğünde diğeri daha çabuk hayata geri dönüyormuş. Çünkü elinden geleni ve kıgınlığı ise kızgınlığını, sevgi ise sevgisini zamanında doya doya yaşamış oluyormuş. Diğer türlüsünde ise söylenememişler, ifade edilmemiş olumlu olumsuz duygular insanı rahatsız edip duruyor. İç hesaplaşmalar ise yas dönemini uzatıyormuş. Ellerinden geleni yapmış ( artık bu ne kadar ise) insanları gamsızlar ile aynı kefeye koymamak gerekir.

Ben yaşam koçlarına inanmam. İnsan kendi yolunu kendi çizmeli. Herkesin düşüp kalktığı noktalar farklı oluyor. Herkes farklı şekilde kalkıyor düştüğü yerden. Ellerini dizlerini temizlerken farklı şeyler düşünüyor. Sağlıklı kalmak için yapılanlar farklı ama diğerlerinin ticari olduğunu düşünüyorum.

Offlamak konusunda benim için önemli nokta sürekli offlayarak enerjimi yok eden insanları etrafımdan uzaklaştırmak oldu. İnsanı daha adım atmadan yoruyor bu tür insanlar.
Artı anadoluda kızlara çok fazla offf , canım sıkıldı dedirtmezler. Artık evlenmek istiyorum demekmiş. Kız evlenmek istediğini anne babasına böyle iletirmiş. Ben canım skıldığında annem bunu söylerdi. Aman aman deyip uzun zaman önce bıraktıp bu ibareleri.
Bence zaten iletişim hatası olarak birçok kız erken yaşta sırf bu yüzden evlendirilmiştir :-))

Kölekuyu ilham verdiysem mutlu olurum. Umarım okur yazdıklarını ismi lazım olmayan kişi :-)
Ama sadece copy-paste yerine kendi fikir ve duygularını da yazmalısın. Şiirlerin, hikayelerin senin için ne ifade ettiği çok daha yaratıcı çünkü farklı. Yoksa herkes copy-paste malzemesini internetten ya da başka yerlerden buluyor. Sana ait birşeyler olsun blogunda.

Kölekuyu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Kölekuyu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.