Pazartesi, Ağustos 11, 2008

Faydalı Bilgiler - 2 - Kamp Alanında Sosyal Hayat

Faydalı Bilgiler - 2 - Kamp Alanında Sosyal Hayat

Kamp atılırken dikkat edilmesi gerekenler ve çadır içi düzenden kısaca bahsetmiştik.
Şimdi bahsetmek istediğim konu doğada ve kamp alanında dikkat edilmesi gereken sosyal kurallar.
1. Gittiğimiz çevreyi olduğu gibi, hatta ideali daha da temiz bırakmalıyız. Sizden öncekilerin bırakmış olduğu sigara izmaritleri, poşetleri, pet şişeleri ve bilimum diğer çöpleri elinize yapışmaz biraz temizleyin.
2. Çadırınızın sinek, köpek, kedi gibi doğanın parçaları tarafından rahatsız edilmesini istemiyorsanız:
a. Yiyecek maddelerini uluorta bırakmayın.
b. Üstü açık bırakılmış bulaşıklar sinekler, karıncalar, köpekler vb tarafından çok sevilir. Açık bırakmayın. Bırakırsanız köpeklere kışt kışt dersiniz ama özellikle sineklerle çok uğraşırsınız.
c. Gece yatarken mümkünse yiyecek maddelerini çadırın içine alın. Mümkün değilse güzelce iki üç defa poşetledikten sonra bagaja koyun, hatta bagajda çanta vb malzemeleri yiyeyeceklerin önüne bariyer olarak yerleştirin.
d. Gece ortalıklarda bıraktığınız mutfak eşyaları ve yiyeceklerin köpeklerin ıslak ama sevimli burunları tarafından kalite kontrolden geçirilirler.
3. Ortak bulaşık, çamaşır yıkama alanları var ise lütfen tabak çanak içindeki çöplerinizi ortalığa atmayın. Atarsanız nasıl lavabonuzun içini temizleyip, yere değil çöpe atıyorsanız aynen kampta da bunu yapın. Bulaşık yıkana noktalarda sizin bıraktığınız yemek artıklarına gelen sinekler, böcekler ve köpek-kedilerle diğer sakinler uğraşmak zorunda kalmasın. Daha sonra geleceklere temizlikte saygılı olun.
4. Her yerde olduğu gibi doğaya gittiğiniz zaman da kamp sakinlerini gürültünüzle rahatsız etmeyin. Kamp sessizlik demektir. Gecenin 12sine kadar vur patlasın çal oynasın eğlenmek istiyorsanız diskoya gidin. Hadi diyelim gidemiyorsunuz, uzaktasınız. Efenim varsa tüm kamp alanından izin alın ve hadi diyelim hepsi izin verdi yine de eğlenirken abartmayın. Kamp alanındaki kuşların, böceklerin hayatını olumsuz etkileme hakkınız yok.
5. Kazayı engelleyin. Size ve sevdiklerinize zarar verebilecek malzemeleri yanınızda getirmeyin. Ne demek oluyor bu??? Efendim hadi kamp alanına fantezi yapıp ince belli çay bardağı getirdiniz, neden koskoca cam salata tabağınıda getirirsiniz ki? Plastiğini tercih edin. Olur da düşürürseniz kırılmaz, camları topraktan tam olarak ayrıştıramadığınız için çoluk çocuğunuza -çevredekilere veya sizden sonrakilere batma tehlikesini olmaz. Güzelim şeyi kırdım diye üzülmezsiniz. vb vb vb.
6. Verilen kamp alanlarına uyun. Elbette insan belirlenmiş kamp alanı dışındaki güzelliklere göz dikiyor. Ama unutmayın çizilen o alanlar ortak kullanım alanlarının daha güzel kalması için. Siz alanı genişletirseniz, bir sene sonra daha da genişler, daha da genişler ve çok sürmez neden oraya gittiğinizi hatırlamazsınız. Hatırlanacak birşey kalmamıştır. Ben bugünle ilgilenirim, yarın nasılmış umrumda değil gibi bir tavrınız varsa neden bu yazıyı okuyorsunuz ayrıca merak ederim. İşiniz yok burada.
7. Kamp kurallarına da uyun. Ateş yanmaz diyorlarsa yakmayın. Gidiyor Türkiyemin güzelim ormanları.... Şapkayı önünüze koyun düşünün yılda kaç ağaç dikiyorsunuz, kaç defa ormanların bakımına, çevreye duyarlı olup eyleme geçiyorsunuz ki, bir kereden birşey olmaz diyebiliyorsunuz? Etrafınızdaki insanları, ve çocuklarınızı laf üreten değil harekete geçen çevreciler olmaya özendirin. Ama önce kendinizden başlayın.
8. Kamp ahalisine çadır kurarken, doğal hayatla ilgili konularda yardımcı olun ön ayak olun. Doğa paylaşımı ama en çok bilgi- görüş paylaşımını gerektirir.
9. Suyun, rüzgarın sesi, ağaçların gölgesi, hayvanların oynaşması, yıldızların parıltısı.... hep üzerimizde, çevremizde olsun.

Aklıma gelen, gözüme çarpan ilk noktalar bunlar.

18 yorum:

Kölekuyu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
anasazi dedi ki...

Kölekuyu, haklısın çöpleri kamptan uzaklaşırken ve geceleri çadıra almak iyi olur. Ama eğer sağlam bağladıysanız ve agaç varsa ağaca da asabilirsiniz. Yoksa çöplerle aynı yerde uyumak oldukça rahatsız edici olabilir.
Biz hiç çöp yakmadık. Çöpleri geri götürmek ve şehirde atmak en doğru yöntem bence.

Zeki, belki üçüncü faydalı bilgilerin konusu bu olabilir ama şimdilik değil.

Kültür Mantarı dedi ki...

çevremizde çadır kuran bayanlara yardım edebilirmiyiz, bu kamp alanı sosyal hayatı içine dahilmidir, yoksa düpedüz densizlikmidir..:))

Kölekuyu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
anasazi dedi ki...

kölekuyu ben kedi köpek kovmayı genelde pek beceremiyordum. Sebebi anlaşıldı :-))

anasazi dedi ki...

Sevgili Kültür Mantarı,
Çevremizde çadır kuran bayanlara bayların, baylara da bayanların yardım etmesi caizdir.

Hatta yardım süreci boyunca sevgilinizi, ya da çadır arkadaşınızı ufak tefek ama zaman alıcı işler için ortadan uzaklaştırmanız çok iyi olur. Çeşitli delici, kesici aletlerle tehdit edilmeyi ya da rekabetin arttırılması gibi olumsuz sonuçları ortadan kaldırmış olursunuz.

Tabii bunlar için Faydalı Bilgiler - Kamp hayatında sosyal hayat yazısını okumanıza gerek yoktur. Bazı şeyler içgüdüseldir (tabii yerse) .

Kültür Mantarı dedi ki...

Kölekuyu ya katılmıyorum. hayvanlar bizim dilimizden anlıyorlar evet. ömrü boyunca pissst diye sürekli kovalanmış bir kediye pissst derseniz kaçar. artık pist denince kaçması gerektiğini bilir. buda bir iletişimdir.

ancak işte problem hayvanlara seslenişlerde yöresel farklar oluşudur. hayvana o yöredeki hitap şekilleri ile hitap etmek en doğrusudur.


anasazi bu hikayeyi merakla bekliyorum. :))

Kölekuyu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Meltingpoint dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Kölekuyu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
anasazi dedi ki...

Kölekuyu insanlarda doğanın bir parçasıdır, aynen kedi, köpek, sinek, böcek vb gibi.

Zeki bence çok orman yangını oldu. Keneler insanları uzaklaştırdı yeşilliklerden. Umarım ileride orman keneler ile yandı oohh ohh demez millet.

Kültür mantarı en uygun zamanda, az sonra :-))

Meltingpoint dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
anasazi dedi ki...

meltingpointin yaraya parmak basması ile müzdarip olduğum konuyu açıklayayım: gün içinde bloga ayırabildiğim kıt zamana bir de internetin yavaşlığı eklenince cevaplarım böyle kısa oluyor. Kusura bakmayın.

Eleştiri, yorum ve esprilerinize kısa ve toptan cevap veriyorum çünkü zamanım kıt ve cevapsız kalmaları daha kötü olur diye düşünüyorum.

Zaman kıt zaman.... Offf Offff...

Bu cevabı da bitirmeden değerli yorumlarınız ve eleştirileriniz için teşekkür ederim. Zira ben göle attığım çakıl tanesinin dalgalarının bu kadar yayılacağını düşünmemiştim. Bu çok ama çok değerli. Sağolun.

Meltingpoint dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
kıyak dedi ki...

Kamp yapmadan önce program yapılır ve ona göre çanta hazırlanır.

-hava koşulları
-ne kadar yürüneceği
-teknik olarak gidilecek yer

tüm bu hazırlıklar sonrası faaliyetin rengi belli olur.

''herşeye rağmen'' işte burada çıkar.

ben kamp yaparken türk kahvesi içmeyi severim...

yorgunluğun üzerine yaptığım kahveyi pet 1 bardakta mundar edemem elbette.
getirdiğim fincandaki kahvemi yudumladıktan sonra, yıldızlara bakarak uyumak...