Deneyimlerime dayanarak hazırlayacağım faydalı bilgiler serisine hoş geldiniz.
Konu: Kamp
İçerik: Kamp atmak, kamp hayatı, kampla ilgili herşey
Faydalı Bilgiler
1. Kamp atacağınız yere gitmeden önce araştırma yapın. Yöre halkı kampçılara nasıl bakıyor, tehlike var mı? Yerel yönetimden izin alınması gerekiyor mu? Sit alanı mıdır akla ilk gelen elzem sorulardan.
2. Kamp alanı yaşamaya uygun mudur? Su, tuvalet, yiyecek ayarlaması için gerekli bilgilere haiz misiniz?
3. Kamp alanı doğal hayatı tehdit edeceğiniz, kendi hayatınızı tehlikeye atacağınız bir noktada mı? Nasıl yani derseniz: Kuş gözlemlemeye göl kenarına gittiniz ama kamp attığınız yer tilkilerin su içmeye geldikleri yermiş. Sonuçta tilkiler sizi yemez ama yiyecekleriniz kurban gidebilir, onlar susuz kalabilir vs.
Ayrıca su kaynaklarını kirletmemek için kamp alanını sudan 50-70 mt uzakta atmakta fayda var.
4. Kamp atacağınız alan doğal tehlikelere ne kadar açık: su baskını, taş düşmesi, rüzgar alımı vs. İşte burası demeden bir düşünün ltf.
5. Faaliyetinize göre istediğiniz keyif standartlarını karşılıyor mu? Güneş çadıra ne zaman vurur? Arılara yakın attığınız çadırınıza ne kadar arı çekersiniz? Denize çok mu uzak kaldınız?
Gece yıldızları seyredebilir misiniz? Ya da her ne ise...
6. Gece rahat uyur musunuz? Çadır yeri için en uygun alanı seçtiniz mi? Zemini düzlediniz (taşlık ise) mi?
7. Çadırı dışardaki fiziksel şartlara uygun olarak gerekli şekilde sabitlediniz mi? Rüzgar, kar, su, yağmur vs....
Ehhh çadırı kuracağınız kamp yeri ve çadır alanı için iyi gözlemci olmanız gerektiğiniz söylememe gerek yok herhalde. Ama bilinki kampa gittikçe doğal olarak doğru kamp alanı konusunda eğitilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken konuları bilin yeter.
Kamp alanını seçmek, çadırı kurmak sadece evin kaba inşaatını bitirmek gibidir. Tabii ki fırtınada saatte 50 km hızla kurulan çadırlardan bahsetmiyorum. Öyle durumlarda çadır tam bir malikane olur.
İnşaat bittikten sonra ev içi düzen başlar. Çadır hayatınızdan keyif almak için çadır içinde düzen şart. Küçük bir alanda bir iki ya da üç kişi yaşamak zaten zor. Bir de alışılmış dolap tarzı düzenden, çantaya geçildiği için çadırda yaşam iki defa daha zordur.
Bu durumda:
8. Çadır içi düzen şarttır.
9. Çadır arkadaşları kendi düzenlerini zaman içinde kursalar bile asıl önemli konu ortak kullanılan malzemelerin yerinin belli olması ve herkes tarafından bilinmesidir.
10. Benzer malzemeleri gruplayıp aynı yere koymak işinizi çok kolaylaştırır. Mesela ayakkabılar bir yerde, tırmanış malzemeleri ayrı yerde, yiyecek malzemeleri başka yerde, giyecekler farklı yerde vs.
11. Kişiler kendi malzemelerini olabildiğince derli toplu ve kendi kullanım alanına toplamalıdır.
12. Acil durumlarda kullanılacak eşyaların yerleri hep sabit ve herkes tarafından biliniyor olması gerekiyor. İlaç, ilk yardım malzemeleri, düdük vs.
Çadır içi hayatın düzenli olması kamp hayatını hem kolaylaştır hem de aldığınız zevki arttırır.
İlk aklıma gelenler bunlar.
Perşembe, Temmuz 31, 2008
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
8 yorum:
kamp atılır, çadır kurulur.
Kölekuyu: Mulaga'yi yanimiyorum. Neden yazmadığını bilemiyeceğim.
Dağcılık, kaya tırmanışı sporlarında evet çok fazla bayan yok. Öyle giderek artan gibi bir durum da yok. Umarım zaman içinde artar.
Zeki: Tam olarak tilkilerin su içtiklerini noktalar nasıl bulunur bilemiyeceğim. Ayak izlerine bakılır, çevreyi kolaçan etmek gerekir. Gözlem, gözlem, gözlem... Olmadı iz sürme dersleri alınır. Ama bu tür dersler nerden alınır bilemem.
Yorum Gönder